Slovensko geološko društvo vas vabi na predavanje Mateje Macut, Simona Mozetiča in dr. Nine Rman z naslovom Geološke in geotermalne zanimivosti Islandije.

Predavatelji: Mateja Macut, Simon Mozetič, dr. Nina Rman; Geološki zavod Slovenije.

Predavanje bo potekalo v četrtek 1. 6. 2023 ob 17 uri v Dvorani (6. nadstropje) Geološkega zavoda Slovenije na Dimičevi ulici 14 v Ljubljani.

Kratka vsebina predavanja:

Le malokdo ne sanja o potovanju na Islandijo in kolegi iz GeoZS smo jo v zadnjih letih obiskali že nekajkrat. Ta vulkanski otok razkriva čudovito barvite, mlade vulkanske kamnine, odprte razpoke zaradi razpiranja tal, izdatne vodne vire, gejzirje in druge geološke pojave, ki jih v domačih krajih ne doživimo. Na otoku skoraj vso električno in toplotno energijo pridobijo iz obnovljivih virov energije, a kot smo ugotovili, pri tem niso ravno energetsko učinkoviti. Na foto-predstavitvi vam bomo predali vtise in izkušnje iz dveh povsem različnih potovanj, da si boste lahko načrtovali svojega. Celoten otok je bil prevožen na zasebnem potovanju s spanjem v lastnem avtomobilu v letu 2017 in takrat so nastale čudovite fotografije obalnega in predvsem severnega dela otoka, tudi z nekaj geotermalnimi elektrarnami. Okolico Reykjavika smo podrobneje pogledali oktobra 2022, ko smo bili na študijskem obisku v okviru EGP projekta INFO-GEOTHERMAL – Podpiranje učinkovite kaskadne uporabe geotermalne energije z dostopom do uradnih in javnih informacije (POVEZAVA). Tokrat smo se lotili