Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Kaj so IUGS, IGGP in IGCP? in Geotermični viri za energetski prehod

February 28 @ 17:00

Združeni predavanji: Kaj so IUGS, IGGP in IGCP? in Geotermični viri za energetski prehod

Matevž Novak in dr. Nina Rman, Geološki zavod Slovenije

 

    

Slovensko geološko društvo, Slovenski odbor IGGP in Društvo SKIAH vas vabita na predavanje dr. Nine Rman z naslovom »Geotermični viri za energetski prehod«. Predstavljen bo projekt na temo geotermalne energije sprejet v sklopu IGCP. Kaj pomeni kratica IGCP, kako se lahko tudi drugi raziskovalci, predvsem mlajši, pridružijo mreži IGCP projektov in pridobijo nekaj finančnih sredstev za svoje raziskave ali udeležbo na mednarodnih srečanjih, bo pred samim začetkom predavanja predstavil dr. Matevž Novak, predsednik nacionalnega odbora IGGP.

Predavanji bosta potekali v hibridni izvedbi v sredo, 28. 2. 2024, s pričetkom ob 17. uri v prostorih Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani (Aškerčeva 12, 1000 Ljubljana, 2. nadstropje, predavalnica 209) in preko spletne platforme Teams (Kliknite tukaj za pridružitev srečanju).

Povzetka predavanj si lahko preberete na spletni strani Slovenskega geološkega društva ali s klikom na povezavo  à  Aktualne novice. Vabljeni k deljenju novice s kolegi, sodelavci, študenti in nasploh s tistimi, ki bi jih predavanje zanimalo.


Vsebina predavanja:

 

Kaj so IUGS, IGGP in IGCP?

Matevž Novak, Geološki zavod Slovenije

Mednarodna zveza geoloških znanosti (IUGS) je ena največjih znanstvenih organizacij na svetu s 121 nacionalnimi člani, ki vključujejo več kot milijon geoznanstvenikov. Naloga IUGS je promocija in spodbujanje preučevanja geoloških problemov, predvsem tistih svetovnega pomena ter podpira in omogoča mednarodno in interdisciplinarno sodelovanje v znanostih o Zemlji. Delo v IUGS je organizirano preko tematskih komisij, delovnih skupin, pobud in skupnih programov z drugimi organizacijami, ki se ukvarjajo s širokim spektrom geoloških raziskav. Eden takih programov je Mednarodni program za geoznanost (IGCP), skupna pobuda IUGS in Unesca. Namen predstavitve je seznanitev raziskovalcev, predvsem mlajših, z Mednarodno zvezo geoloških znanosti (IUGS) in Mednarodnim programom za geoznanost in geoparke (IGGP). Predstavljena bo organiziranost sodelovanja raziskovalcev v IUGS in IGCP in možnosti za nadaljnje vključevanje.

Predavanje bo trajalo približno 30 min.

 

Geotermični viri za energetski prehod

Nina Rman, Geološki zavod Slovenije

Dr. Nina Rman bo predstavila projekt na temo geotermalne energije sprejet v sklopu IGCP, ki omogoča povezovanje partnerjev iz petih celin (IGCP Projekt 636Geothermal resources for energy transition). Cilj projekta je promocija geotermije in razvojnih novosti po svetu, izvajanje dejavnosti ozaveščanja s ciljnimi skupinami in skupnostmi, povezovanje v svetovne mreže znanja med mladimi, podpora pri študijskih izmenjavah in nadzoru študijskih del (magisterijev in doktoratov) ter povezovanje za nove prijave projektov. Vodenje projekta izvaja Kolumbijska Univerza v Medellinu, z zelo aktivnim sodelovanjem kanadskega inštituta INRS. V projektu sodelujejo raziskovalci iz evropskih geoloških zavodov, inštitutov in univerz, med drugih Geološkega zavoda Slovenije. Projekt je močno okrepil mednarodno sodelovanje in odpira priložnosti izven Evrope.

V okviru spletnih dogodkov brezplačnega virtualnega interaktivnega prostora GeotheRoom, so bile v letu 2022 predstavljene slovenske izkušnje z geotermijo. Aktivnosti so zajemale tudi srečanje in ekskurzijo v času hidrogeološkega kongresa Rogaški Slatini (IAH CEG 2022). V 2023 je bil skupaj s študenti geotermije INSR iz Quebeca izveden dvotedenski terenski ogled po Portugalski in Azorih.

Predavanje bo trajalo približno 30 min.

________________________________________________________________________________

Srečanje v aplikaciji Microsoft Teams

Pridružite se v računalniku, mobilni aplikaciji ali napravi v sobi

Kliknite tukaj za pridružitev srečanju

ID srečanja: 393 808 248 975
Geslo: o8Xkac

Prenesite Teams | Join on the web

Več informacij | Možnosti srečanja

Details

Date:
February 28
Time:
17:00

Venue

Predavalnica 209
Aškerčeva 12, 1000 Ljubljana, 2. nadstropje + Google Map