V letu 2019 je Slovensko geološko društvo prijelo priznanje za aktivno in ustvarjalno sodelovanje na Mednarodnih dnevih mineralov, fosilov in okolja. 

Minfos priznanje 2019

Slovensko geološko društvo je v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije organiziralo strokovni posvet "Na poti do ureditve pridobivanja, zbiranja, interpretiranja in dostopnosti geoloških podatkov". Urejenost in dostopnost podatkov o geosferi (geološki in ostali) so pomemben element sodobnega prostorskega načrtovanja, poseganja v prostor, trajnostnega upravljanja z viri, varovanja pred naravnimi nesrečami, odgovornega odnosa do okolja.

Slovenija je edina evropska država, ki področja zbiranja, interpretiranja in razpoložljivosti geoloških ter ostalih podatkov nima zakonsko urejenega. Slovensko geološko društvo je zato v strokovnih krogih v tem letu spodbudilo razpravo o ureditvi tega področja. Pred nadaljnjimi koraki smo želeli v strokovnem krogu predstaviti tudi vzorčne primere iz Evrope. Na posvetu smo predstavili dve različni sodobni ureditvi tega področja iz Švice in z Nizozemske, ki bi v zasnovah lahko bila primerna tudi za ureditev tega področja v Sloveniji.

 Posvet je bil v sredo, 19. decembra 2018 od 10.30 do 12.30, v predavalnici Geološkega zavoda Slovenije, 6. nadstropje, Dimičeva ulica 14, Ljubljana.

 

Potek dogodka:

 Uvodni nagovori

• Aleš Prijon, državni sekretar, Ministrstvo za okolje in prostor

• dr. Matevž Novak, v. d. predsednika Slovenskega geološkega društva

• dr. Miloš Bavec, direktor Geološkega zavoda Slovenije

 

Predavanji

• dr. Michiel van der Meulen, glavni geolog, Geološki zavod Nizozemske

• dr. Oliver Lateltin, direktor Swisstopo, Geološki zavod Švice

Razprava

...

Vabimo vas na 1. srečanje Slovenskega nacionalnega odbora INQUA (SINQUA), ki bo potekalo v sredo, 18. aprila 2018, v prostorih Geološkega zavoda Slovenije (Dimičeva ulica 14, 1000 Ljubljana, 6. nadstropje).

SINQUA je mlad odbor, saj deluje pod okriljem Slovenskega geološkega društva šele od leta 2015 dalje. Temu primerno bo srečanje posvečeno organizaciji delovanja odbora, predstavitvi članov in njihovega raziskovalnega dela ter definiranju in predstavitvi že načrtovanih aktivnosti v letu 2018.

Več o dogodku in o prijavi lahko preberete v 1. okrožnici.

V tednu pred božičem smo se v organizaciji Slovenskega geološkega društva in Društva študentov geologije zbrali v prostorih Oddelka za geologijo, da bi se naučili nekaj o ilustraciji izumrlih živali in prikazu paleoekosistemov. Delavnico so vodili kustos Prirodoslovnega muzeja Slovenije Matija Križnar, slikar Vladimir Leben in naš sveži magister Matic Rifl.

Po predstavitvi paleoilustracije se je vsak od udeležencev delavnice še praktično preizkusil v izdelavi novoletne voščilnice s paleontološko vsebino. 

 

 Vladimir Leben o svojem delu.

Vladimir Leben o svojem delu

Z veseljem se bomo spominjali sončne sobote in zadovoljstva udeležencev delovne akcije v Dovžanovi soteski. S pomočjo zagnanih udeležencev je soteska po dolgih letih spet odkrila nekaj svojih biserov in  zanimivosti ter dobila tudi s kamni napolnjen »peskovnik- kamnovnik« -  brskališče na prostem pred RIS Dolina.


Zahvaljujeva se študentom in drugim udeležencem za vaš prispevek k čiščenju profila, Občini Tržič za organizacijo in finančni prispevek. Posebej hvala tudi vsem domačinom in predsedniku KS za udeležbo in vneto pomoč.
Očistili smo vse, kar smo si želeli, sedaj pa lahko načrtujemo podobne aktivnosti v prihodnjih  letih.
 
 Tadeja Šubic in Matevž Novak
 
 

 

Stran 1 od 2