Slovensko geološko društvo je v soboto, 8. aprila 2017 v okolici Lesnega Brda organiziralo prvi GeoLOV. Dogodek so sponzorirali Geološki zavod Slovenije, podjetje Nikon in Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Prvega GeoLOVA se je udeležilo 30 mladih geologov, med katerimi so prednjačili študentje geologije. Udeleženci so se že predhodno razdelili v sedem skupin s po pet člani. Vsaka od teh je morala slediti topografski karti, na kateri je bilo označenih 12-13 terenskih točk. Tam jih je pričakal listek z vprašanjem s področja geologije. Pravilni odgovor jim je razkril del šifranta, s pomočjo katerega so lahko ob povratku na izhodišče razvozlali kodirano besedilo in poiskali skriti »zaklad« (fosilno školjko, kos kamnine s kristali fluorita, piritno rudo…). 

Za organizatorje se je GeoLOV začel nekoliko prej kot za druge udeležence. V treh urah pred prihodom tekmovalcev smo namreč morali obiskati vse terenske točke in na veje dreves navezati naloge, ki naj bi tam pričakale ekipe. Z delom smo končali še ravno dovolj zgodaj, da smo lahko v Kuclerjevem kamnolomu pričakali prve tekmovalce.

Takole so listki z navodili čakali na tekmovalce.

Z vsakim nadaljnjim prihodom udeležencev je vzdušje postajalo bolj živahno. Nekaj minut čez 12 smo lahko začeli s kratkim uvodnim nagovorom, predstavitvijo ekip, razlago navodil in (končno!) s predajo topografskih kart. Trenutek za tem se je GeoLOV začel. Nekatere ekipe so se kar takoj zapodile po trasi, druge so najprej temeljito preučile zemljevid in šele nato ubrale najhitrejšo pot do prve točke. V nekaj minutah je v Kuclerjevem kamnolomu znova zavladal mir, za organizatorje pa se je začelo napeto čakanje na prihod prve od ekip.

Zbiranje skupin in podajanje zadnjih navodil pred pričetkom lova na zaklad.

 

Če smo čakajoči v kamnolomu imeli časa na pretek, je bila za tekmovalce poleg znanja pomembna tudi hitrost. Brez manjših zapletov seveda ni šlo. Nekateri so se odločili za krajšanje poti skozi grmovje, drugi so mrzlično iskali listek z naslednjim vprašanjem, se ubadali z orientacijo ali bentili čez nehotene napake organizatorjev.

    
Borba s terenom.                                                         Pa ga imamo!

S traso in vprašanji je prva ekipa opravila v dveh urah in četrt. V Kuclerjev kamnolom so pribrzeli z divjimi kriki in sijočih oči. Prvo mesto jim je bilo na dosegu roke, čakalo jih je le še iskanje in izkop njihovega zaklada. Čez deset minut so ga imeli v rokah, s tem pa tudi večno slavo prvih zmagovalcev GeoLOVa! V naslednji uri so svoje zaklade našle tudi druge ekipe. Čas je bil za krajše zaključno predavanje, razglasitev zmagovalcev in podelitev nagrad. Prvi GeoLOV smo tako uspešno zaključili, prazne želodce pa napolnili v eni od bližnjih gostilen. Naša domišljija se sedaj že usmerja proti naslednjemu GeoLOVu…

 

Prva ekipa, le še par zamahov s kladivom od slave.