Ljubitelje teka in hoje obveščamo, da se z letošnjim Geotekom za kratek čas odmikamo od blatnih stezic in se podajamo v bolj urbano okolje Velenja. V sklopu prireditev, ki spremljajo 5. Slovenski geološki kongres, se bomo na predvečer otvoritve kongres, 2.10.2018 ob 16:45 zbrali pred restavracijo Ribiški dom v bližini NK Rudar v Velenju. Po kratkem ogrevanju se bomo ob 17:00 spopadli s progo okoli Škalskega jezera in se z njo borili nadaljnjih 45 minut. Proga ne ponuja klasičnih nevarnosti dosedanjih prireditev, kot so ocvrte miške, klopi in medvedi, bo pa pred nami drugačen izziv. V odmerjenem času bomo skušali preteči in prehoditi čim več kilometrov, ki se bodo pretvorili v denarna sredstva, namenjena prostovoljnemu velenjskemu Društvu prijateljev mladine Levi breg – Velenje. Naš trud bo, kot vedno do sedaj, ovrednotilo Slovensko geološko društvo po formuli 1 krog = 1 €. Udeležba na Geoteku bo tokrat brezplačna in odprta za vse.

Za več informacij se lahko obrnete na elektronski naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Za udeležbo se lahko odločite v zadnjem trenutku, bo pa organizacijo nekoliko olajšala predhodna prijava na omenjen e-naslov.

Geotek bomo izpeljali v vsakem vremenu.

Slovensko geološko društvo vabi k udeležbi na 2. GeoLovu, ki bo 14. aprila 2018 na območju med Orlami in Škofljico. Prijavijo se lahko ekipe s 3-5 člani, lahko pa tudi posamezniki, katerim bomo naknadno poiskali primerno ekipo. Rok za prijavo je 1. april 2018. Več podrobnosti je v spodnjem tekstu in v priponki:

GeoLov je poldnevni preizkus iz praktičnega znanja geologije, v katerem se pomeri več ekip s po 3-5 člani. Vsaka od ekip se spopade s šifriranim besedilom, v katerem so zapisana navodila za odkritje zaklada. Do šifranta se udeleženci dokopljejo preko uspešno rešenih vprašanj in nalog, s katerimi se srečujejo na terenu. Čeprav je najhitrejša ekipa deležna večne slave, hitrost ni ključna – bolj pomembno je druženje in uživanje v naravi. Vprašanja so prilagojena znanju in izkušnjam članov ekipe. Vabljeni so vsi geologi, ne glede na starost.

Slovensko geološko društvo vabi člane in nečlane, ljubitelje teka in pohodništva k udeležbi na drugem GeoTeku, tokrat na Krim
 
Štart letošnjega GeoTeka bo 5. 10. 2017 ob 15:30 na parkirišču pri gostilni Jezero pri Podpeškem jezeru. Tekači in pohodniki se bomo spopadli z razdaljo od Jezera do vrha Krima, manj divje pohodnike pa vabimo na nekoliko krajši pohod od Jezera do Planince z vmesnim postankom pri jami Ledenica.
 
Prijave zbiramo do 22. 9. 2017 na e-naslovu Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.. Udeležba za člane Slovenskega geološkega društva znaša 2 €, za nečlane 5 €.
 
Tako kot lani, bomo tudi letos odprti za dodatne prostovoljne prispevke za sklad Botrstvo v Sloveniji.

 

Slovensko geološko društvo je v soboto, 8. aprila 2017 v okolici Lesnega Brda organiziralo prvi GeoLOV. Dogodek so sponzorirali Geološki zavod Slovenije, podjetje Nikon in Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Prvega GeoLOVA se je udeležilo 30 mladih geologov, med katerimi so prednjačili študentje geologije. Udeleženci so se že predhodno razdelili v sedem skupin s po pet člani. Vsaka od teh je morala slediti topografski karti, na kateri je bilo označenih 12-13 terenskih točk. Tam jih je pričakal listek z vprašanjem s področja geologije. Pravilni odgovor jim je razkril del šifranta, s pomočjo katerega so lahko ob povratku na izhodišče razvozlali kodirano besedilo in poiskali skriti »zaklad« (fosilno školjko, kos kamnine s kristali fluorita, piritno rudo…). 

Za organizatorje se je GeoLOV začel nekoliko prej kot za druge udeležence. V treh urah pred prihodom tekmovalcev smo namreč morali obiskati vse terenske točke in na veje dreves navezati naloge, ki naj bi tam pričakale ekipe. Z delom smo končali še ravno dovolj zgodaj, da smo lahko v Kuclerjevem kamnolomu pričakali prve tekmovalce.

Takole so listki z navodili čakali na tekmovalce.

Pretekli/prehodili/preplazili smo 1. Geotek! Hvala vsem udeležencem 1. Geoteka! Bilo je lepo in zabavno, imeli smo srečo z vremenom in vsi smo jo odnesli brez poškodb. Zahvaljujemo se Geoloskemu zavodu, ki je skupaj s Slovenskim geoloskim drustvom financiral nakup majic, ter Urši Šolc, ki je uredila vse potrebno, da smo na vrhu Šmarne gore dobili topel čaj. 

Za program Botrstvo v Sloveniji smo zbrali okroglih 100€, ki bodo gotovo porabljeni za dober namen. Se vidimo drugo leto na drugem hribu v enaki in še boljši zasedbi!:) Lep pozdrav,

"Organizacijski odbor" Geoteka
 

Stran 1 od 2