Vabilo na 3. GeoTek

Ljubitelje teka in hoje obveščamo, da se z letošnjim Geotekom za kratek čas odmikamo od blatnih stezic in se podajamo v bolj urbano okolje Velenja. V sklopu prireditev, ki spremljajo 5. Slovenski geološki kongres, se bomo na predvečer otvoritve kongres, 2.10.2018 ob 16:45 zbrali pred restavracijo Ribiški dom v bližini NK Rudar v Velenju. Po kratkem ogrevanju se bomo ob 17:00 spopadli s progo okoli Škalskega jezera in se z njo borili nadaljnjih 45 minut. Proga ne ponuja klasičnih nevarnosti dosedanjih prireditev, kot so ocvrte miške, klopi in medvedi, bo pa pred nami drugačen izziv. V odmerjenem času bomo skušali preteči in prehoditi čim več kilometrov, ki se bodo pretvorili v denarna sredstva, namenjena prostovoljnemu velenjskemu Društvu prijateljev mladine Levi breg – Velenje. Naš trud bo, kot vedno do sedaj, ovrednotilo Slovensko geološko društvo po formuli 1 krog = 1 €. Udeležba na Geoteku bo tokrat brezplačna in odprta za vse.

Vabilo na 2. GeoLov

Slovensko geološko društvo vabi k udeležbi na 2. GeoLovu, ki bo 14. aprila 2018 na območju med Orlami in Škofljico. Prijavijo se lahko ekipe s 3-5 člani, lahko pa tudi posamezniki, katerim bomo naknadno poiskali primerno ekipo. Rok za prijavo je 1. april 2018. Več podrobnosti je v spodnjem tekstu in v priponki:

GeoLov je poldnevni preizkus iz praktičnega znanja geologije, v katerem se pomeri več ekip s po 3-5 člani. Vsaka od ekip se spopade s šifriranim besedilom, v katerem so zapisana navodila za odkritje zaklada. Do šifranta se udeleženci dokopljejo preko uspešno rešenih vprašanj in nalog, s katerimi se srečujejo na terenu. Čeprav je najhitrejša ekipa deležna večne slave, hitrost ni ključna – bolj pomembno je druženje in uživanje v naravi. Vprašanja so prilagojena znanju in izkušnjam članov ekipe. Vabljeni so vsi geologi, ne glede na starost.

Vabilo na 2. GeoTek

Slovensko geološko društvo vabi člane in nečlane, ljubitelje teka in pohodništva k udeležbi na drugem GeoTeku, tokrat na Krim

Štart letošnjega GeoTeka bo 5. 10. 2017 ob 15:30 na parkirišču pri gostilni Jezero pri Podpeškem jezeru. Tekači in pohodniki se bomo spopadli z razdaljo od Jezera do vrha Krima, manj divje pohodnike pa vabimo na nekoliko krajši pohod od Jezera do Planince z vmesnim postankom pri jami Ledenica.

Poročilo 1. GeoLOV-a

Slovensko geološko društvo je v soboto, 8. aprila 2017 v okolici Lesnega Brda organiziralo prvi GeoLOV. Dogodek so sponzorirali Geološki zavod Slovenije, podjetje Nikon in Oddelek za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Prvega GeoLOVA se je udeležilo 30 mladih geologov, med katerimi so prednjačili študentje geologije. Udeleženci so se že predhodno razdelili v sedem skupin s po pet člani. Vsaka od teh je morala slediti topografski karti, na kateri je bilo označenih 12-13 terenskih točk. Tam jih je pričakal listek z vprašanjem s področja geologije. Pravilni odgovor jim je razkril del šifranta, s pomočjo katerega so lahko ob povratku na izhodišče razvozlali kodirano besedilo in poiskali skriti »zaklad« (fosilno školjko, kos kamnine s kristali fluorita, piritno rudo…).

Za organizatorje se je GeoLOV začel nekoliko prej kot za druge udeležence. V treh urah pred prihodom tekmovalcev smo namreč morali obiskati vse terenske točke in na veje dreves navezati naloge, ki naj bi tam pričakale ekipe. Z delom smo končali še ravno dovolj zgodaj, da smo lahko v Kuclerjevem kamnolomu pričakali prve tekmovalce.

Poročilo 1. GeoTek-a

Pretekli/prehodili/preplazili smo 1. Geotek! Hvala vsem udeležencem 1. Geoteka! Bilo je lepo in zabavno, imeli smo srečo z vremenom in vsi smo jo odnesli brez poškodb. Zahvaljujemo se Geoloskemu zavodu, ki je skupaj s Slovenskim geoloskim drustvom financiral nakup majic, ter Urši Šolc, ki je uredila vse potrebno, da smo na vrhu Šmarne gore dobili topel čaj.

Za program Botrstvo v Sloveniji smo zbrali okroglih 100€, ki bodo gotovo porabljeni za dober namen. Se vidimo drugo leto na drugem hribu v enaki in še boljši zasedbi!:) Lep pozdrav,

"Organizacijski odbor" Geoteka