Ekskurzije v severovzhodno Slovenijo in na Madžarsko se je udeležilo 30 strokovnjakov, od tega 4 s Hrvaške in 1 gimnazijski učitelj geografije. Potekala je na območju projekta DARLINGe,  financiranega s strani transnacionalnega programa Interreg Podonavje 2014-2020. Eden izmed projektnih ciljev je izboljšanje sodelovanja zainteresiranih strani za spodbujanje geotermalnega razvoja in ustvarjanja močne geotermalne vrednostne verige, kamor sodi tudi strokovna javnost.

Iz Ljubljane smo se odpravili v petek 13.10.2017. Prva točka se je nahajala v Benediktu, kjer smo si ogledali mineralne vrtine in predvsem globoko geotermalno vrtino, ki se nahaja v neposredni bližini glavne ceste in se uporablja za ogrevanje telovadnice in bližnjih objektov.

V oktobru vas Slovensko geološko društvo (SGD) in Slovenski komite mednarodnega združenja hidrogeologov (SKIAH) vabita na dvodnevno strokovno ekskurzijo v SV Slovenijo in na Madžarsko. Potekala bo v petek in soboto, 13. in 14. 10.2017, na njej pa bomo spoznali naravne danosti tega dela Panonskega bazena: od ostankov vulkanov, mineralnih in termomineralnih voda, geotermalne energije, nafte in zemeljskega plina, itd. Z nami bo šel tudi lokalni turistični vodič, zato ne bo manjkalo kulturnih informacij.

Podrobnosti o obiskanih točkah si lahko preberete v programu spodaj.

Za udeležbo izpolnite prijavnico (spodaj) do najkasneje 01.10.2017 in jo pošljite po navadni pošti ali kot skeniran dokument na v njej navedeni naslov.

Naj poudarimo, da ekskurzija ni namenjena samo članom obeh društev, ampak vsem, ki jih zastavljene teme zanimajo. Prednost članstva je v popustu na ceno aranžmaja.

V kolikor bi se nam radi pridružili med potjo (ker avtobus pelje iz Ljubljane), je to možno na nekaterih AC priključkih, podrobnejše želje pa napišite v prijavnico.

 Za vsa strokovna vprašanja je na voljo na , glede organizacije in aranžmajev pa pišite agenciji Putra na

Vabljeni!


Prijavnica na strokovno ekskurzijo SGD in SKIAH

Program SGD in SKIAH strokovne ekskurzije

Tridnevna ekskurzija z avtobusom

1. dan: (sobota, 11. 10. 2014): Pienza – San Quirico d’Orcia – Rapolano Terme – Siena

TV318_Okolica AscianaTV316_Travertin na prelomuSiena

Zjutraj odhod iz Ljubljane in vožnja mimo Benetk in Padove do okolice Pienze oziroma dela Toskane z imenom Crete Senesi, kjer se bomo seznanili s splošno geološko zgradbo Italije in Toskane ter si natančneje pogledali razvoj pliocenskih sedimentacijskih bazenov, zaradi katerih je Toskana pokrajinsko drugačna od ostalih delov Italije. Pot nas bo vodila po okolici doline Val d’Orcia, ki je znana kot »tipična« Toskana. Seznanili se bomo tudi z značilnimi geomorfološkimi oblikami, ki jih lokalno poimenujejobiancane in calanchi.