Znanstival je tridnevni festival namenjen spodbujanju radovednosti in ustvarjalnosti ter promociji izobraževanja in znanosti. Poteka na ulicah, mostovih, trgih Ljubljane in v Hiši eksperimentov. Gre za festival dogodivščin, znanstvenih predavanj, eksperimentnih delavnic ter je namenjen vsem starostim in vsem spolom.

Na Znanstivalu sta tudi v letu 2021, kot že vrsto let pred tem, sodelovala Slovensko geološko društvo in Geološki zavod Slovenije. Tematike letošnjega znanstivala teh dveh organizacij so podane v nadeljevanju. Utrinke iz festivala si oglejte na priloženih fotografijah.

Slovensko geološko društvo: "Voda – skrito bogastvo Slovenije"
Ali je voda res brez okusa? Kaj je kisla voda? Zakaj je voda trda? Kakšen vonj ima voda? Na takšna in podobna vprašanja bomo odgovarjali, vode preizkušali, jih razvrščali in spoznavali njihove lastnosti. Namen delavnice je prikazati raznolikost pozemnih vod v Sloveniji in zakaj je potrebno ohranjati dovolj kvalitetne podzemne vode.

Geološki zavod Slovenije: "BetterGeo – virtualni svet geologije" in predstavitev aktivnosti projekta Noč ima svojo moč "Evropska noč raziskovalcev"
BetterGeo je dodatek za igro Minecraft, ki v igro uvaja realnejšo geologijo in s tem nove kamnine, minerale ter predmete. Obiskovalce bomo preko igre seznanili s: 1. Uporabo mineralnih surovin v družbi. 2. Navidezno resničnost igre bodo obiskovalci preko poskusov povezali s pravimi vzorci. 3. Prikaz sveta mineralnih surovin z VR očali.

20210911 133800

20210911 133811